ZESPÓŁ SZKOŁY I PRZEDSZKOLA W MSZANIE GÓRNEJ

Szkoła Podstawowa nr 2 im. Kazimierza Przerwy - Tetmajera oraz Gminne Przedszkole

  • Zwiększ rozmiar czcionki
  • Domyślny  rozmiar czcionki
  • Zmniejsz rozmiar czcionki


Jadłospis

 

ALERGENY

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zamieszczamy spis alergenów, a w jadłospisie, przy potrawach umieściliśmy numery alergenów występujących w danej potrawie.

LEGENDA ALERGENÓW:

1. Produkt zawiera gluten: a-pszenny, b-żytni, c-jęczmienny, d-owsiany, e-orkiszowy, f-razowy

2. Produkt zawiera skorupiaki

3. Produkt zawiera jaja

4. Produkt zawiera ryby

5. Produkt zawiera orzeszki ziemne arachidowe

6. Produkt zawiera soję

7. Produkt zawiera mleko

8. Produkt zawiera orzechy: a-migdały, b-laskowe, c-włoskie, d-nerkowca, e-pekan, f-brazylijskie, g-pistacjowe, , h-macadamia, i-queensland

9. Produkt zawiera seler

10. Produkt zawiera gorczycę

11. Produkt zawiera nasiona sezamu

12. Produkt zawiera dwutlenek siarki

13. Produkt zawiera łubin

14. Produkt zawiera mięczaki

Do przygotowania posiłków używane są różne przyprawy, m.in.:

pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, tymianek, kurkuma, rozmaryn, lubczyk, cukier waniliowy.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.